אחרי שהבנו שמערכת יחסים היא קשר, ושכדאי שהקשר יהיה מיטיב, ושהדרך לעשות זאת היא באמצעות אחריות אישית - הדבר הבא לזכור זה את עקרון היחסיות התרבותית.
מה זה יחסיות תרבותית?
כל תרבות היא שונה. בכל תרבות ישנן נורמות, ערכים, מנהגים והסכמות שמאפיינות את אותה תרבות. בתרבות אחת נהוג לחבק, באחרת יש להמנע ממגע. בתרבות אחת מעריכים נחרצות וזריזות, באחרת מעריכים בחינה והתבוננות. בתרבות אחת הרמת קול נחשבת מעשה של יום יום, ובאחרת היא נחשבת אגרסיבית ואף אלימה.
יחסיות תרבותית היא ההבנה שכל תרבות היא שונה מחברתה, ובעיקר - שתרבות של אדם אחר יש שתהיה שונה מהתרבות שלי.
ייתכן שמה שנהוג אצלי לא נהוג אצל הבוס, הלקוח, בן או בת הזוג או אצל הילדים המתבגרים שלי. ושמה שנהוג אצלם הוא בלתי נתפס אצלי. ייתכן שמה שייחשב מיטיב עבורי לא ייחשב מיטיב עבור האדם האחר - אולי אני מעריך זמן פנוי והוא מעריך השקעה בעבודה. אולי אני נהנית מזמן איכות בבית ואילו בן הזוג שלי מעריך יציאות ובילויים בחוץ.
לכן כשנרצה לייצר קשר מיטיב עם אדם אחר נשאל את עצמנו מה נהוג אצלו? מה ייחשב מיטיב עבורו?
ואם נרצה ליישם עוד קצת אחריות אישית - לא רק נשאלת עצמנו את השאלה הזו, אלא נפעל ונשאל אותו או אותה. מה יהיה מיטיב עבורך? נשאל, נקשיב, וניקח על עצמנו לקבל את האחר - על עמדותיו ודעותיו, שונות משלנו ככל שיהיו - כלגיטימי.
ומשם ננסה לייצר קשר מיטיב עבור שנינו, קשר שייקח בחשבון את ההבדלים בתפיסות העולם שלנו.
קל? לא בהכרח.
משתלם? תנסו ותגידו לנו 🙃
ואם תרצו עזרה או ייעוץ בנושא - מוזמנים ליצור קשר. נשתדל לעשות שגם הקשר בינך לבינינו יהיה מיטיב ככל הניתן, תוך התחשבות גם בתרבות ובצרכים שלכם. כי גם אצלנו פועלים לפי עקרונות קמאי - קשר - מיטיב - אחריות אישית - יחסיות תרבותית. כל השאר היסטוריה.
תגובות
הוסף רשומת תגובה