דילוג לתוכן הראשי

אחריות אישית - עקרון ה- "אני"



אחרי שהבנו שכדאי ליצור קשרים מיטיבים, עולה השאלה - איך?

והתשובה - אחריות אישית, או עקרון ה- "אני".

אחריות אישית היא לקיחת בעלות על הבעיה, והפגנת הנכונות לעשות מה שנדרש כדי לפתור אותה, או כדי לייצר את המציאות שאנחנו רוצים לייצר.

אגב בעברית יש המתבלבלים בין "אחריות" ל- "אשמה" - אך מדובר בשני מושגין הפוכים ב- 180 מעלות זה מזה.

אשמה עוסקת בעבר, במה שכבר נעשה, ומעבירה ביקורת ושיפוט על מי שעשה את המעשה. היא בד"כ מתייחסת למעשה רע. והתגובה - התגוננות, תקיפה נגדית, וחוסר הרמוניה בלשון המעטה.

אחריות לעומת זאת עוסקת בעתיד, במה שעדיין לא נעשה. היא מדברת על התחייבות לעשייה עתידית, בד"כ עשייה טובה שאמורה להניב פירות טובים. וכאשר אנחנו פועלים באחריות - האפקט הוא בד"כ התגייסות של הסובבים אותנו.

אחריות היא תכונה ממגנטת. היא תכונה מושכת.
כולם רוצים להיות בנוכחות אדם אחראי.
אחריות משרה בטחון ורוגע ורצון להצטרף.

והיא מתמקדת ב- "אני".
במה אני יכול או יכולה לעשות כדי לשנות את המצב, כדי לקדם את הרעיון.
היא מבחינה בין מה שבשליטתי לבין מה שלא בשליטתי, ושמה דגש על מה שכן.

אני מזמין אתכם לחשוב על מערכות היחסים החשובות לכם, לחשוב איך הן עשויות להיטיב איתכם ועם הסובבים אתכם - ולנסות לזהות מה תלוי בכם כדי לייצר את הטוב הזה? מה לא תלוי בכם?

במה אתם מאשימים או מחכים למישהו אחר שייפעל? באילו הזדמנויות תעסוקה או עסקים אתם מחכים שיציעו לכם, שייחזירו לכם טלפון, שיבואו ויקנו מכם?

איפה בזוגיות שלכם אתם מחכים שהצד השני ייזום או ייפנה אליכם? יזמין? יציע?

איפה עם הילדים או המשפחה שלכם אתם ממתינים שהם יישנו את התנהגותם, שהם ייתפסו את עצמם בידיים?

כל המקומות הללו אינן אחריות אישית.
הן ההיפך.

לחכות לאדם אחר ולתלות בו את תקוותיכם זוהי קורבנות.

זה להפוך את עצמכם לקורבן של הנסיבות, של האחר. של הסביבה, של הבוס, של השוק, של הילדים, של המצב.

כדי ליישם אחריות אישית שאלו את עצמכם - מה אני יכול או יכולה לעשות כדי לשפר את הקשר עם הילדים שלי? כדי להתקדם בעבודה? כדי להביא לי לקוחות? כדי לייצר לי זוגיות לא בינונית אלא מדהימה?

מה תלוי בי בזה?
אילו פעולות הייתי יכול לעשות שתלויות רק בי?
ממש עכשיו?

לפעמים זה אפילו רק להגיד את מה שחשוב לי
לשתף.
לפעמים זה לקרוא םוסט או לספר עליו או לחשוב עליו.
לפעמים זה להרים טלפון, לשבת לשפצר את קורות החיים שלי או להרשם לקורס או הרצאה.
להכנס לאפליקציית היכרויות ולעשות גם "ימינה" מדי פעם :)

לפעול במה שתלוי בי.

זהו עקרון האחריות האישית.
עקרון ה- "אני".

ובבואנו לעשות זאת - נזכור תמיד להתחשב ביחסיות תרבותית. ועל זה בפוסט הבא...

תגובות

צרו קשר

כתבו לנו בווטסאפ:

Chat on WhatsApp

או בטלפון 054-5995983

או השאירו פרטים:

שם

אימייל *

אני מתעניין/ת ב.... *

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

קמאי בזוגיות

   זוגיות היא אחת ממערכות היחסים המשמעותיות בחיינו, אם לא המשמעותית ביותר בחיינו. פעמים רבות הזוגיות שלנו מגדירה אותנו, משנה אותנה מכתיבה או מוכתבת משאר תחומי החיים שלנו. היא מגלמת את השותפות האולטימטיבית עם אדם אחר - לעתים עד כדי טשטוש זהות וגבולות. לא בכדי זהו נושא שמעסיק את כולנו. קשר זוגי כשמיישמים את עקרון הקשר על זוגיות נרשה לעצמנו להכיר בכך שזוגיות איננה חופש. זוגיות איננה רק פאן. זוגיות קושרת את גורלנו בגורל של אדם אחר. בין אם מדובר בזוגיות מונוגמית או א-מונוגמית, בין אם בקשר רומנטי קליל או בחיים משותפים לאורך זמן - אנחנו נקשרים. נקשרים רגשית, נקשרים לוגיסטית. צריך לסנכרן לוחות זמנים, לתכנן זמן משותף, תחומי עניין משותפים. צריך להקשיב ולהביע ולהכיל ולהיות פגיעים וחזקים - הכל בו זמנית. הייתי אומר שאם מערכת יחסים היא קשר - זוגיות היא קשר גורדי, פלונטר של ממש.  לפי עקרון הקשר - נרצה קודם כל להכיר בכך. להכיר גם בצדדים הלא נעימים של כריכת חיינו עם חיי אדם אחר. להכיר ולקבל את אי הנוחות. לא להלחם בה. לא לחפש רק חופש, רק פאן. ברגע שנשכיל לקבל גם את הקשה בזוגיות - נוכל להשל...

יחסיות תרבותית

אחרי שהבנו שמערכת יחסים היא קשר, ושכדאי שהקשר יהיה מיטיב, ושהדרך לעשות זאת היא באמצעות אחריות אישית - הדבר הבא לזכור זה את עקרון היחסיות התרבותית. מה זה יחסיות תרבותית? כל תרבות היא שונה. בכל תרבות ישנן נורמות, ערכים, מנהגים והסכמות שמאפיינות את אותה תרבות. בתרבות אחת נהוג לחבק, באחרת יש להמנע ממגע. בתרבות אחת מעריכים נחרצות וזריזות, באחרת מעריכים בחינה והתבוננות. בתרבות אחת הרמת קול נחשבת מעשה של יום יום, ובאחרת היא נחשבת אגרסיבית ואף אלימה. יחסיות תרבותית היא ההבנה שכל תרבות היא שונה מחברתה, ובעיקר - שתרבות של אדם אחר יש שתהיה שונה מהתרבות שלי. ייתכן שמה שנהוג אצלי לא נהוג אצל הבוס, הלקוח, בן או בת הזוג או אצל הילדים המתבגרים שלי. ושמה שנהוג אצלם הוא בלתי נתפס אצלי. ייתכן שמה שייחשב מיטיב עבורי לא ייחשב מיטיב עבור האדם האחר - אולי אני מעריך זמן פנוי והוא מעריך השקעה בעבודה. אולי אני נהנית מזמן איכות בבית ואילו בן הזוג שלי מעריך יציאות ובילויים בחוץ. לכן כשנרצה לייצר קשר מיטיב עם אדם אחר נשאל את עצמנו מה נהוג אצלו? מה ייחשב מיטיב עבורו?  ואם נרצה ליישם עוד קצת אחריות אישית - לא רק...

עקרון הקשר

בכל מערכת יחסים או אינטראקציה בינאישית אנו קשורים במידה מסויימת. "קשורים" - מה הכוונה? כמו שני אנשים שהולכים ביחד כאשר אחת מרגליהם קשורה לרגל של השנייה. קשר של ממש. אפילו עכשיו בעצם קריאת השורות הללו מתקיימת ביני לבינכם אינטראקציה עקיפה, ושנינו קשורים בה - אני נאלץ לבטא את עצמי במלים, בטקסט, לשבת מול המסך ולהקליד. ואתם נאלצים לקרוא, להשקיע אנרגיה וזמן, וגם לשבת מול המסך. נכון שכל אחד מאיתנו יכול להתיר את הקשר בכל עת - לקום וללכת. לוותר על המאמץ. אך במידה שאנחנו מעוניינים להמשיך באינטראקציה, להמשיך במערכת היחסים - נצטרך לקבל את העובדה ששנינו קשורים במידה מסויימת בזה הרגע. וזה לא נעים. וזה לא נוח. וזה מגביל. וזה משהו שככל נשכיל להכיר בו ולקבל וללמוד לחיות איתו - כך נוכל להתקדם ולהעמיק במערכת היחסים. באינטראקציה. לפעמים נעבוד על יכולת ההכלה והקבלה שלנו של הקושי הזה. בין אם בטיפול, באימון או בייעוץ. לפעמים נרצה לשפר את הקושי. להקל עליו. ולפעמים נלמד להתיידד איתו. להפסיק להלחם בו. להפסיק להתרעם עליו. אני מזמין אתכם להתבונן על מערכות יחסים חשובות לכם - עם הילדים, עם בני זוג, עם בני...